Sierui

Algemeen

De sierui of Allium (lat.) is afkomstig van Middelandse Zeegebied (of Azië). Er zijn zeer veel soorten beschikbaar. De sierui met grote bollen geeft de hoogste stengels en is zeer geschikt voor border en als snijbloem. De kleinere bollen geven lagere bloemen o.a. voor verwildering in de rotstuin en in de vaste plantenborder. De kleuren van de bloemen zijn lila, wit en geel. De sierui is winterhard en eist geen bijzondere verzorging. Tot de meest bekende soorten behoren:
  • Allium giganteum (reuze ui, 120 cm),
  • Allium karataviense (25 cm),
  • Allium moly (30 cm),
  • Allium flea- politanum (30 cm),
  • Allium caeruleum (40 cm),
  • Allium schubertii (30-60 cm)
alle met bloeiwijzen van 5 tot 20cm diameter.


Onderhouden

Zorg voor een goede doorlatende tuingrond. Laat de bollen enkele jaren rustig zitten en haal ze na verloop van tijd in het najaar uit de grond, verdeel ze en plant ze weer op grotere afstand.
Zaden kunt u in de herfst, winter of lente zaaien. Na de opkomst, een jaar gerust laten en dan verspenen op kweekbedjes.
Voorkom slakken!

De ideale plantenafstand is tussen de 10 en 30 cm, dit is afhankelijk van de soort.

Enkele Tips

De sierui bollen kunnen, zoals we reeds vermeldden, enkele jaren ter plaatse blijven staan. Als ze toch een sterke uitgroei hebben, kan u de bollen rooien, ze uit elkaar nemen en direct herplanten in een vochthoudende grond.
Bescherm bij een strenge winter de plant met bladeren en takken.

De zaadbol van de hooggroeiende reuzenui, kan zeer fraai zijn als droogbloem. Denk er aan deze bloem te ondersteunen. Probeer ook eens de reuzenui als alleenstaande in een groep andere te plaatsen. Er zijn leuke effecten mee te verzinnen.
Als u er 5 tot 7 van dezelfde soort tesamen plaatst heeft dit meestal het beste effect.

Knip na de bloei de bloemen weg, tenzij u natuurlijk zaden wenst. De zaden zijn overigens vlot uit te zaaien wanneer ze rijp zijn. Na 2 tot 3 jaar zijn er bloeibare bolletjes.
Vergeet niet dat de “sier-UI” zijn naam niet gestolen heeft en dat bijna alle variëteiten een sterke ajuingeur hebben.

Zoekt u een goede rots tuinplant dan kan u de variant A. karataviense (met breed blad) eens proberen. Zoekt u een plant die iets meer aankan, dan moet u ook eens zien naar de A.Moly soort. Deze groeit op vochtige of droge plaatsen en in zon of halfschaduw.