Hippeastrum Amaryllis, riddersster
Algemeen
De Hippeastrum Hybriden, met grootse bloemen uit grote bol, zijn ontstaan uit H. equestre ( Barbadoslelie ). De foutieve naam Amaryllis komt van de gelijkende Amaryllis bella-donna die in september/oktober bloeit met rozerode bloemen. Herkenningspunt tussen beide is de bloemstengel: bij Hippeastrum een holle en bij Amaryllis een gevulde stengel.
Op de stevige stengel van de Hippeastrum Hybriden komen 2 tot 6 grote trompetvormige bloemen (20 cm) volgens de dikte van de bol (hoe dikker de bol hoe meer bloemen). Men vindt ze in rode, roze, oranje en witte kleuren of combinaties met wit. Voor de vervroegde teelt zijn `geprepareerde' grote bollen te koop, meestal speciaal verpakt.
Ze groeien goed op een koele tot matig warme plaats in het licht. Het is niet eenvoudig jaar na jaar de bol voldoende reserves te laten opnemen, vandaar kan men best vaak nieuwe bol aankopen.
Onderhoud
- Hippeastrum is vooral geschikt voor de huiskamer, maar kan ook in zachte omstandigheden in de tuin (in pot) bloeien.
- De grote bollen in pot planten (15 cm a 18 cm) in vochthoudende gewone potgrond (standaard-potgrond).
- De wortels aan de bollen niet beschadigen, grond goed tussen de wortels laten komen.
- Verlangt warmte (20-23 °C) om uit de bolhals te geraken: eerst komt bloemstengel, nadien de bladeren.
- Grond niet helemaal laten uitdrogen: tot de bloei zeer weinig water geven, pas als het blad verschijnt meer water. De Hippeastrum zal in veel gevallen bloeien nog voor het blad ontwikkeld is.
- Heeft 3-4 maanden rust nodig. Bollen droog bewaren in de oude pot en grond, of in turf in koele, droge, donkere luchtige plaats (13à16°C). Plantafstand: in pot minstens 1 cm van rand houden; in bloembak en tuin op 20 cm.
Tips
- U bepaalt zelf wanneer u Hippeastrum in bloei wenst. Winterbloeiend in potten oktober tot december, de voorjaarsbloeiende in februari tot maart. Bollen voorzichtig planten in pot met waterafvoergat en potscherven, in gewone potgrond.
- Bol voor de helft in de grond steken.
- Tussen de bol en potrand een ruimte van een vinger houden.
- Spaarzaam water geven tot de stengel door de hals komt, daarna geleidelijk wat meer in de groeiperiode.
- De bloemstengel na de bloei afsnijden, goed water geven en regelmatig kamerplantenmest. Het blad moet goed ontwikkelen om reserves voor de bol te vergaren.
- In mei mag de Hippeastrum naar buiten (tuin of balkon).
- Begin tot half september stoppen met begieten en blad laten afsterven. In januari/februari de oude potgrond vervangen en de gewone (niet geprepareerde) bol opnieuw in groei brengen.
- Bol die vier bladeren vormde zal ook volgend jaar meeste bloeikans bieden.