Inca-lelie, Peruviaanse lelie

Algemeen

De opvallende bloemen met twee kleuren zijn typisch voor de Alstroemeria (todo : ?). Er bestaan vele variëteiten. De Inca-lelie wordt als commerciële snijbloem in serres geteeld. Deze vaste plant heeft een verdikte wortel. Op een stengel kunnen er gemakkelijk 10 tot 20 (of zelfs veel meer) bloemen van 4 centimeter diameter staan die zelfs openkomen op water. De bloem kent zijn oorsprong zoals de naam de regio al een beetje aangeeft in Chili.


Onderhouden

Zet deze lelie in een goed gedraineerde, waterdoorlatende en voedzame grond.
Omdat de grond goed bemest mag zijn, is het geen slecht idee om voor het planten van de bloem verteerde stalmest in de grond te mengen. Plant de lelie goed diep.
Zoek een warme en zonnige, maar beschutte standplaats. U kan het beste planten in het voorjaar (maart-april). Als u in het najaar plant (september - oktober), moet u een “winterdek” voorzien.

Plant de Alstroemeria op 15 à 20 centimeter van elkaar en laat de planten niet langer dan 4 jaar ter plaatse staan. Verplant ze daarna. Merk op dat de stengels van deze plant na 4 jaar korter worden.

Tips

Let op met de wortels, deze zijn zeer gevoelig en dienen met zorg behandeld te worden. Voorzie ook steun voor de lange stengels. Snij ook de oude bloemen weg om een nieuwe bloei te bevorderen.
Deze plant kan, een jaar na het planten geen of bijna geen stengels hebben terwijl het jaar erop het er des te meer zijn. Bij het planten moet je de wortels slechts licht bedekken met grond.
Naargelang ze schieten en groeien moet je er steeds wat grond bijvoegen tot op het normale niveau. In het najaar (rond oktober – november) moet je de plantenstengels wegknippen tot tegen de grond.

Het vermeerderen van deze plant gebeurd door het delen van de wortels en deze dan in het voorjaar te planten.

Controleer deze plant regelmatig op slakken!