Gladiolus (Kleinbloemige -) Gladiooltjes, colvillei

Algemeen

Naast de grootbloemige gladiolen bestaan de kleinbloemige. De Gladiolus x colvillei, G. nanus of G. primulinus-hybriden genieten een grote faam. Ze bloeien vroeger dan de grootbloemige gladiolen, en hebben een stevig wortelgestel. Uit de platte en kleine knollen ontstaan stengels met bloemen (5-10 cm) in wit, roze, rood, lila, purper, tweekleurig, enz.

De kleinbloemigen, zoals bijvoorbeeld Gladiolus x colvillei, kunnen vroeg geplant worden (in december), voor een extra vroege bloei. Ze moeten in de winter goed afgedekt worden met stro en bladeren. Ze zijn niet winterhard.

Een tussentype tussen de grootbloemige en de kleinbloemige gladiolen, zijn de Butterfly-gladiolen met halfgrote bloemen (7 cm) en met een mooi gebogen bovenste bloemblad, zoals bij de G. primulinus (bloem van 7 cm).



Onderhoud

Op een beschutte zonnige plaats planten, in voedzame niet te droge (maar niet natte!) kalkhoudende tuingrond. Geen verse mest inwerken in de grond direct vóór het planten. Oude mest, compost en samengestelde meststof mag wel vermengd worden met de grond.

Klein bloemige gladiolen hebben geen steun nodig. Elk jaar op een andere plaats planten. Plantafstand: 10-12 cm.

Tips

  • De meeste kleinbloemige gladiolen zijn niet winterhard en wensen bij vroege planting een extra beschutting.
  • Planten kan in voorjaar (mrt.-april) of in het najaar (dec.).
  • In zware grond rond de knollen een handvol zeezand of scherp rijnzand voorzien als vorm van drainage.
  • In oktober de bladeren tot op 10 cm afsnijden na eerste vorst, de knollen oogsten, droog en luchtig vorstvrij bewaren tot planttijd.
  • Opkweek gebeurt uit kleine knolletjes (kralen). Ze worden voor vermeerdering in mei geplant en na 2-3 jaar is er kans bloeibare knollen te hebben.
  • Bij de winterharde G. communis ssp. byzantinus (syn. G. byzantinus) wordt het blad in oktober/november afgesneden. Om de 3-4 jaar worden de knollen uitgehaald en na verdeling onmiddellijk geplant ofwel in maart. Voortkweken gebeurt ook uit de bijknolletjes.
  • Zieke knollen dadelijk in de vuilniszak, niet op de composthoop!