Canna Indisch bloemriet

Algemeen

Hoewel de naam doet vermoeden dat deze bloembol zijn oorsprong in het midden oosten kent, kent hij zijn oorsprong in centraal amerika.
De zeer grote bladeren die groen of roodvioletkleurig zijn en gele, roze, rode of oranje bloemen van 10 centimeter diameter is een sterk groeiende tuin- of schaalplant.
De Cannez indica (hybriden) worden gewonnen uit verdikte wortelstokken. De planten vormen vele bijscheuten tussen mei en de eerste vorst in de grond. Hierdoor groeien ze zeer breed uit.
Hoewel de indiaanse volkeren de vlezige wortels gebruikten als eens soort van dieetvoedsel, gebruiken wij ze vooral in zomerbloemperken en op terrassen.


Onderhouden

Zorg voor een goede tuingrond met wat verteerde stalmest. De grond moet humusrijk, vochthoudend en voedzaam zijn.
Zet deze plant op een zonnige beschutte standplaats en geef hem veel water in de zomer. Uit het zeer harde zwarte zaad kunt u plantjes winnen: het zaad moet ruim 20 uur weken in warm water en het kiemen gebeurt bij 18° tot 25°C.

De gewenste plantenafstand is 60 centimeter.

Tips

Wilt u het makkelijk, koop de planten dan in april-mei bij de telers. Heb je groene vingers, koop de wortelstokken dan in het voorjaar (februari – maart), zet ze op een warme plaats (ong. 20°C) in een vochtige humusrijke grond (of turf). Laat ze ingepot schieten. Kweek ze verder op een warme goed verlichte plaats. Ze deze bloemen niet in openlucht voor einde mei.

Deze bloemen zijn zeer geschikt voor grote bloemperken. Als u ze in potten wil zetten, neem dan grote bloembakken!

Voortkweek door scheuren: elk stuk dat gescheurd wordt moet verschillende ogen of scheuten bezitten. De vermenigvuldiging gebeurt in het voorjaar als de planten `te schieten' gelegd worden (bij 20°C). Cannastengels in okt.-nov. afsnijden op 10 cm boven de grond. Worden vervolgens uitgehaald en enkele dagen gedroogd en met de grond vorstvrij in aarde overwinterd, niet te koud (12° tot 15°C).